Wijnendale is een Belgische roodkorstkaas die afstamt van het dorpje Wijnendale, zo’n 20 kilometer onder Brugge. Deze streek was nauw verbonden met het tijdperk van overvloed en weelde. De hertogin van Bourgondië hield jaarlijks haar jachtpartijen op het domein van het kasteel van Wijnendale. Sinds 1930 echter wordt deze kaas helaas niet meer in Wijnendale geproduceerd. De productie is overgenomen door de kaasfabriek in Passendale waar ook de kaas van die naam gemaakt wordt. De reden waarom de kaasproductie verplaatst is, is onbekend maar kan te maken hebben met de productiemethode, deze is namelijk bijna gelijk.
De smaak van deze kaas bevat lichte tonen van noot en is licht pikant. De nasmaak is mooi zuiver en vooral erg romig. Een heerlijk stukje kaas om te combineren bij een mooi glas (trappisten)bier of wijn. Altijd een fijne weldoener op een mooie kaasplank.
Melksoort | Koe |
Land | België |
Streek | Tussen Ieper en Roeselare |
Melkbehandeling | Gepasteuriseerd |
Geschikt voor zwangere vrouwen? | JA |
Vetpercentage | 50+ |
Leeftijd | Enkele maanden |
Smaak | Pittig, trappistensmaak |
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.